Menu Sluiten

Waar ligt IJsland

Waar ligt IJslandDe ligging van IJsland in Scandinavie, de inwoners en het landschap van IJsland en informatie over de Noordse Regio.

IJsland in Scandinavië

Valt IJsland onder Scandinavië? Hier is nog wel eens onduidelijkheid over. IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vaste land, tussen Noorwegen en Groenland in. IJsland valt onder de Noordse regio. De Noordse regio bestaat uit Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken, IJsland, Groenland, de eilandengroep Faeröer en de Finse regio Åland. Deze landen zijn een samenwerkingsverband aangegaan, de Noordse Raad.

Historisch en cultureel gezien bestaat Scandinavië uit de Noordse landen en valt IJsland dus onder Scandinavië. Maar politiek gezien bestaat Scandinavië alleen uit Noorwegen, Zweden en Denemarken.

Inwoners IJsland

Op 1 januari 2013 had IJsland 321.857 inwoners. Hiervan wonen ongeveer 120.000 mensen aan de zuidwest kust in Reykjavik en 80.000 in de regio rond Reykjavik. In het binnenland van IJsland wonen weinig mensen. De meeste steden en dorpen liggen aan de rand van het land.

Landschap IJsland

Waar ligt IJsland - Landschap IJsland

IJsland heeft een oppervlakte van ongeveer 103.000 vierkante kilometer en bestaat uit 8 regio’s. Voor het grootste gedeelte bestaat IJsland uit laag- en middelgebergte en er is erg veel vulkanische activiteit te vinden. IJsland heeft echt een uniek landschap en u vindt er gletsjers, geisers, slapende en actieve vulkanen en watervallen.


Meer informatie over IJsland op de kaart, kunt u vinden op Kaart IJsland.