Menu Sluiten

IJsland informatie

informatieAls u op vakantie gaat naar IJsland, is het goed om van te voren op de hoogte te zijn van alle reisinformatie zodat u goed voorbereid op reis kunt. 

Belangrijke telefoonnummers

Het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is, net als in Nederland, 112.

Nederlandse ambassade IJsland +354 533 1002

Bellen van en naar IJsland

Om vanuit IJsland naar Nederland te bellen kies je 0031, gevolgd door het netnummer, zonder 0.

Om IJslandse nummers te bellen vanuit Nederland of met uw Nederlandse mobiele telefoon in IJsland, gebruikt u het landnummer +354 of 00354 gevolgd door het telefoonnummer van zeven cijfers.

Taal IJsland

In IJsland wordt IJslands gesproken, dit is de officiële taal. Deze taal heeft bijzonder weinig leenwoorden uit andere talen en als nieuwe woorden nodig zijn probeert men deze zoveel mogelijk te maken aan de hand van oude, bestaande woorden. De meeste mensen in IJsland spreken ook wel een beetje Engels, met name de inwoners van de grotere steden

Tijdsverschil IJsland

In IJsland houden ze het hele jaar de GMT aan en kennen ze geen zomer- en wintertijd. Tijdens de Nederlandse zomertijd is het in IJsland twee uur vroeger en tijdens de winter is het er één uur vroeger dan in Nederland.

Afstand IJsland

De afstand naar IJsland (Reykjavik) gerekend vanaf Amsterdam bedraagt ongeveer 2017 kilometer.

Vliegtijd IJsland

De vliegtijd van Amsterdam naar Reykjavik bedraagt ongeveer 3 uur.

Munteenheid IJsland

Er wordt betaald met IJslandse Kronen (ISK). 1 euro is ongeveer 160 IJslandse kronen waard.
Op veel plaatsen kunt u betalen met een creditcard. Het is niet gebruikelijk om een fooi te geven.

Voltage

Het voltage is 220 volt. De stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland. U heeft daarom geen verloopstekker nodig.

Reisdocumenten

Als u op vakantie gaat naar IJsland heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig die nog geldig is tot 3 maanden na terugkomst in Nederland. U heeft geen visum nodig.

Auto huren

Zorg dat u in het bezit bent van een geldig rijbewijs, indien u een auto wilt huren in IJsland. Uw Nederlandse rijbewijs is ook in IJsland geldig. Let op: Bij het huren van een auto wordt u meestal verzocht te betalen met een creditcard, zoals Mastercard of Visa. U kunt ook vooraf uw auto huren en betalen. Kijk ook op onze pagina Auto huren IJsland om een goedkope huurauto in IJsland te vinden.

Medische zorg in IJsland

We adviseren u voor uw reis de EHIC-kaart aan te vragen bij uw zorgverzekeraar. Met de EHIC heeft u recht op noodzakelijke medische zorg tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland.

Gebruikt u medicatie dan is het aan te raden een medicijnpaspoort mee te nemen tijdens uw reis. Deze kunt u aanvragen bij uw huisarts.

Voorbereidingen voor uw vakantie

Bij uw apotheek of drogist kunt u reispakketjes kopen om goed voorbereid op reis te gaan naar IJsland. Denkt u aan pleisters, diarreeremmers, pijnstillers, oordopjes etc. Bij uw apotheek zullen ze u graag adviseren. Of kijkt u op Dokteronline.com

Meer reisinformatie

Kijk voor meer reisinformatie op www.landenkompas.nl