Menu Sluiten

Vulkaan IJsland

Vulkaan IJslandIJsland is ontstaan door vulkaanuitbarstingen en het is het land met de meeste vulkanen. Ze noemen het niet voor niets het land van ijs en vuur.

Er is ontzettend veel vulkanische activiteit op IJsland. Niet alleen vulkanen zelf, maar ook heetwaterbronnen, geisers, kraters en fumarolen (plekken waar gassen en dampen de grond uit komen). Een deel van de vulkanen is bedekt met een ijskap. IJs en vuur komen hier dus letterlijk samen.

Hier vindt u een aantal bekende en minder bekende IJslandse vulkanen. 

Eyjafjallajökull vulkaan

Vulkaan IJsland - EyjafjallajökullDe Eyjafjallajökull ligt in het zuiden van IJsland, vlakbij de kust. De vulkaan kwam tot uitbarsting in 2010 en zorgde voor veel problemen met het vliegverkeer in Europa. Een groot deel van het verkeer werd stilgelegd, omdat de aswolken vliegtuigmotoren kunnen beschadigen.

De Eyjafjallajökull is een van de actieve vulkanen op IJsland en is bedekt door een gletsjer die dezelfde naam heeft gekregen. De vulkaan en gletsjer zijn te zien vanaf een uitkijkpunt vlakbij de ringweg en er is ook een klein informatiecentrum waar u tegen een kleine vergoeding een indrukwekkende video kunt zien over de uitbarsting en de gevolgen ervan. Het is zeer aan te raden om deze te gaan bekijken.

Askja vulkaan

Vulkaan IJsland - AskjaAskja is een populaire attractie door het prachtige kratermeer Víti. Het mooie blauwe water steekt af tegen het donkere gesteente van de vulkaan. Het water is warm, maar door de dampen en gassen vlak boven het meer kunt u flauwvallen. Zwemmen in dit ongewone meer is dus niet verstandig.

Vlak naast het kleine meer Víti ligt het veel grotere meer Öskjuvatn, in een grote krater van Askja. Askja is maar een paar maanden per jaar goed bereikbaar. De vulkaan ligt in het binnenland van IJsland en in de winter worden wegen vaak afgesloten door de weersomstandigheden.

Hekla vulkaan

Vulkaan IJsland - HeklaDeze vulkaan ligt in het zuiden van IJsland, ter hoogte van Reykjavik, en is een van de meest actieve vulkanen in het land. Een ‘hekla’ is een mantel met een kap of capuchon en de vulkaan heeft deze naam waarschijnlijk te danken aan het feit dat de top vaak omhult wordt door wolken. Tot 1800 geloofden veel mensen dat Hekla de poort naar de hel was. Dit kwam door de grote uitbarstingen die relatief vaak plaatsvonden. Hierbij kwamen enorme hoeveelheden lava vrij. Sinds 2010 is er meer activiteit merkbaar rond de vulkaan en het is mogelijk dat de vulkaan binnenkort weer uitbarst.

Katla vulkaan

Katla ligt 25 km van de Eyjafjallajökull en is een gevaarlijke vulkaan. Dit komt door de grote magmakamer en het feit dat Katla onder een gletsjer ligt. Wanneer Katla tot uitbarsting komt zal er veel magma vrijkomen en vooral gevaarlijk is dat dit Jökulhlaup, letterlijk ‘gletsjerloop’, veroorzaakt. Het smeltwater van de gletsjer komt dan ineens vrij en het water stroomt met een enorme kracht over het land heen.

Krafla vulkaan

De krafla ligt in het noorden van IJsland, ten oosten van Akureyri. Deze vulkaan heeft, net als Askja, een mooi kratermeer dat ook Víti genoemd wordt. Krafla is heel goed bereikbaar en ligt vlakbij verschillende geothermische gebieden zoals Leirhnjúkur en Hverir. Het is de moeite waard om de berg Námafjall te beklimmen voor het uitzich op Krafla en de dampende geothermische velden.