Menu Sluiten

Geisers IJsland

Geisers IJslandIJsland staat bekend om zijn geisers. Geysir is IJslands bekendste geiser en vlakbij Geysir ligt de kleinere geiser Strokkur. 

Geisers in IJsland

Natuurlijke geisers zijn zeldzaam en komen maar op een paar plekken ter wereld voor, voornamlijk op breuklijnen tussen aardplaten. IJsland is een van de weinige landen waar geisers te vinden zijn. Door magma verhitte rotsen warmen water op dat in een soort natuurlijk reservoir zit in de grond. Het water wordt zo heet dat het gaat koken. De bellen die door het koken ontstaan stijgen op en water en stoom worden aan de oppervlakte de lucht in gespoten. Deze uitbarstingen zorgen ervoor dat het water weer wat afkoelt en het proces begint weer van voor af aan. De geisers Geysir en Strokkur zijn IJslands bekendste geisers.

Geisers IJsland - Geysir

Geysir

Geysir is een prachtig natuurverschijnsel en een symbool voor de schoonheid van het IJslandse landschap. Een uitbarsting van Geysir kan water tot 70 meter de hoogte in spuiten en is een erg indrukwekkend gezicht om te zien. Het Nederlandse woord geiser komt van Geysir, net als vele andere vertalingen van het woord geiser. Geysir ligt in Haukadalur, een geothermisch gebied. In de buurt liggen meerdere kleine heetwaterbronnen en ongeveer 15 km van Geysir ligt de waterval Gullfoss. Met de Golden Circle tour (zie excursies) komt u langs Geysir en Gullfoss.

Geysir komt niet meer zo vaak tot uitbarsting, in tegenstelling tot de geiser Strokkur:

Geisers IJsland - Strokkur

Strokkur

Op een steenworp afstand van Geysir ligt de geiser Strokkur. Deze iets kleinere geiser komt om de 5 tot 10 minuten tot eruptie. Mocht u geen geluk hebben bij Geysir, dan kun 100 meter verder wel een uitbarsting van Strokkur zien. Het water van Strokkur komt tot ongeveer 20 meter hoog.

Hotel Geysir

Vlakbij Geysir zijn mooie hotels te boeken. Handig voor wanneer u ’s ochtends of ’s avonds in alle rust naar Geysir of Strokkur wilt kijken. Er zijn hier ook veel andere leuke dingen te doen, zoals zwemmen onder het Noorderlicht in een geothermisch bad (water verwarmd door de aarde) van 35°C tot 40°C graden, wandelen of paardrijden door het grootste bos van IJsland of een helicoptervlucht over het prachtige IJslandse landschap maken.