Menu Sluiten

Jokulsarlon gletsjermeer IJsland

Jokulsarlon gletsjermeer IJslandJokulsarlon is IJslands grootste gletsjermeer. Dit meer is gevuld met smeltwater van IJslands grootste gletsjer (en Europa’s op één na grootste gletsjer) Vatnajökull. 

Jokulsarlon

Aan de zuidwest kant van IJslands grootste gletsjer Vatnajökull ligt het het grootste gletsjermeer van IJsland, Jökulsárlón. In het water drijven grote en kleine ijsbergen en platen die van de gletsjer zijn afgebroken, wat het meer bijzonder mooi maakt. Jökulsárlón is niet alleen geliefd bij toeristen en de zeehonden die er veel zitten, maar ook onder filmmakers. Het werd als decor gebruikt voor onder andere de films ‘Tomb Raider’ en de James Bond film ‘Die another day’.

Vatnajökull gletsjer

Vatnajökull heeft een oppervlakte van meer dan 8000 vierkante kilometer en is op sommige plekken een kilometer dik. Deze gletsjer bedekt 8% van IJsland! De ijskap ligt in Zuidwest-IJsland en bedekt meerdere vulkanen, waaronder Hvannadalshnúkur, het hoogste punt van IJsland. Hvannadalshnúkur is een punt van de vulkaan Öræfajökull en is meer dan 2000 meter hoog! Rond Vatnajökull zijn veel zwarte stranden en vlaktes die mooi afsteken bij de witte en blauwe gletsjertongen.