Menu Sluiten

IJsland weer

IJsland weerDoor het zeeklimaat in IJsland liggen de temperaturen van de zomer en winter niet zo ver uit elkaar. De winters zijn relatief warm en de zomers koel.

Het weer in IJsland staat bekend om zijn veranderlijkheid en ruigheid. IJsland ligt in een gebied waar warme en koude zee- en luchtstromen in elkaar overlopen. Hierdoor waait het er bijna altijd en kan het weer zo omslaan. ’s Ochtends kan er nog sneeuw vallen, terwijl ’s middags de zon schijnt en het zomer lijkt. En als het in Reykjavik 10 graden is, kan er in het binnenland van IJsland een dik pak sneeuw liggen en het 10 graden vriezen.

In het binnenland en het noorden van IJsland is het een stuk kouder dan in het zuiden. In de zomermaanden komt de natuur weer tot leven en zijn er veel vogels te zien. De meeste accomodaties en wegen zijn dan weer geopend en de binnenlanden van IJsland zijn goed te bereiken. Mei is de droogste maand, gevolgd door juni en juli.

Weer Reykjavik

Het weer in Reykjavik is wisselvallig. Het regent er veel, maar gelukkig wordt het er meestal niet erg koud. Wel is er regelmatig veel wind wat de gevoelstemperatuur omlaag kan brengen. Er kunnen flink koude periodes zijn met sneeuw en ijs, maar doordat de zee warmte lang vasthoudt zijn de winters aan de zuidkust van IJsland meestal mild qua temperatuur. Wel kan het in de winter weer veel regenen en hard en koud waaien. In mei regent het in Reykjavik gemiddeld het minste van alle maanden en is het helder in de lucht.

Temperatuur IJsland

De gemiddelde temperatuur in Reykjavik ligt in de winter tussen de -3°C en 3°C. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 5°C en 15°C, maar het kan soms oplopen tot 25 graden. De zomer van 2012 was erg mooi en het was er overdag geregeld boven de 20°C, maar de zomer van 2013 was helaas minder mooi.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in IJsland is 30,5°C en de laagste is -38°C.

Daglicht

In de maanden december en januari is het maar 4,5 tot 5 uur per dag licht in IJsland. In Nederland is dit 7,5 tot 8 uur. Alles bij elkaar geteld heeft IJsland evenveel uren daglicht per jaar als Nederland, want daartegenover staat dat het in juni en juli langer licht is dan in Nederland, namelijk 20 tot 20,5 uur per dag. In deze maanden wordt het niet helemaal donker, maar het blijft er schemeren. In het noorden van IJsland zijn de nachten het lichtst.