Menu Sluiten

Geschiedenis IJsland

geschiedenisHonderden jaren nadat bijna al het bewoonbare land op aarde was bevolkt, werd IJsland nog enkel bewoond door vogels, vossen en zeehonden.

Ontstaan van IJsland

IJsland ligt precies op de breuklijn van twee aardplaten én op een hotspot. Sterker nog, IJsland is onstaan door die breuklijn en hotspot. Een hotspot is een soort zwakke plek in de aarde. Magma uit het midden van de aarde komt tot vlak onder het aardoppervlak. De twee aardplaten schuiven langzaam van elkaar weg en zorgen ook voor veel vulkanische activiteit. De combinatie van deze twee factoren heeft zoveel vulkanisch materiaal omhoog gebracht dat er een nieuw eiland ontstond, IJsland. 

Pytheas, 300-400 v.Chr.

Mogelijk was de Griekse zeevaarder Pytheas tussen 300 en 400 v.Chr. op IJsland. Hij beschreef dat hij vanaf Groot-Brittannië 6 dagen naar het noorden vaarde en een eiland ontdekte. Hij noemde het ‘Thule’, wat zoiets betekent als ‘het uiterste noorden’. Voor honderden jaren werd hij voor gek verklaard, omdat hij vertelde dat de zon in de zomer nooit onder ging in Thule. Het is nog steeds niet duideijk waar Pytheas nu precies was. Behalve IJsland kan het ook Noorwegen of Groenland zijn geweest.

Ierse monniken, 700-800 v.Chr.

In de 8e eeuw ontdekten Ierse monniken een onbewoond stuk land dat voldeed aan de beschrijving van Pytheas. Rond 825 schrijft de Ierse schrijver Dicuil dat een aantal priesters hem 30 jaar eerder vertelden over Thule, een land waar de nacht licht is. Het kan bijna niet anders dan dat de omschrijving die gegeven wordt slaat op IJsland. In deze periode begint ook de Vikingtijd.

Floki, 800-900 v.Chr.

Het is niet helemaal duidelijk of de Noorse Viking Naddoddr of de Zweed Gardarr Svavarsson IJsland eerder ontdekte, maar wel duidelijk is dat IJsland zijn naam te danken heeft aan Flóki. Deze Noor was de eerste man die bewust naar het eiland vaarde (en er niet per ongeluk op stuitte) om er te gaan wonen. Hij had over het eiland gehoord door de verhalen van Gardarr, nam een paar mannen mee en vertrok rond de 9e eeuw naar IJsland. Helaas verloor hij zijn dieren door een koude winter en keerde terug naar huis.

Ingolfur Arnarson

De eerste echte permanente bewoner van IJsland was de Noorse Ingolfúr. Hij kwam in 874 aan land, ging in 877 aan de zuidwestkust van IJsland wonen en hij noemde de plek Reykjavik.