Menu Sluiten

Snorkelen en Duiken IJsland

Snorkelen en Duiken IJslandIJsland heeft een paar unieke en prachtige plekken waar u kunt duiken en snorkelen. Snorkel tussen twee aardplaten of voel de trillingen van de aarde tijdens het duiken. Hier vindt u enkele van deze mooie plaatsen en duikscholen in IJsland.

IJsland is waarschijnlijk niet het eerste land dat in u opkomt als u denkt aan mooie snorkel en duik locaties. IJsland mag dan geen tropisch paradijs zijn, maar het land heeft enkele unieke plekken om te duiken of snorkelen. 

Duiken in de Silfra kloof

De meest bekende plek om te snorkelen of duiken op IJsland is de Silfra kloof, in het Thingvellir nationaal park. Dit komt onder andere door het glasheldere water in de kloof. Het is een van de meest heldere wateren op aarde en u heeft er meer dan 100m zicht. De kloof is ontstaan door het heel langzaam uit elkaar schuiven van de Amerikaanse en de Europese aardplaat waar IJsland op ligt. U zweeft dus eigenlijk tussen twee continenten in!

Strýtan

In het noorden van IJsland ligt het fjord Eyjafjordur, waar ook de stad Akureyri aan ligt. In het water van Eyjafjordur staat Strýtan. Strytan is een 55 meter hoge geothermische schoorsteen. Het is de enige in de wereld die duikers veilig kunnen bereiken. In Eyjafjordur komt op enkele plaatsen warm water uit de zeebodem, vol mineralen. Door het koude zeewater stollen deze mineralen en zo zijn enkele schoorstenen ontstaan. Rond Strýtan zijn vele soorten vissen, planten en zeedieren te zien.

Kleifarvatn meer

In een prachtig landschap tussen Reykjavik en de Blue Lagoon ligt het meer Kleifarvatn. Dit meer is op het diepste punt bijna 100 meter diep en daarmee één van de diepste meren van IJsland. De mooiste (en warmste) plek om te duiken in Kleifarvatn is bij de krater in de bodem van het meer (ongeveer 10 meter diep). De krater ligt tussen andere warmwaterbronnen en duwt warm water en gasbellen het water in. Door de druk van de gasbellen trilt de bodem rond de krater. Deze trillingen kun je als duiker voelen en maken het een unieke ervaring.

Een legende zegt dat er een slangachtig monster in het meer leeft, ten grote van een walvis. Het beest is helaas verlegen en is nog nooit gezien tijdens een duiktocht.

Snorkel excursie Silfra kloof

Snorkelen en duiken IJsland - Silfra excursieMet de Into the Blue excursie van BBI Travel gaat u snorkelen in de Silfra kloof in het Thingvellir park. Deze excursie wordt het hele jaar door aangeboden. Een wetsuit zorgt dat u comfortabel het koude water in kunt. BBI Travel zorgt voor de complete snorkeluitrusting, inclusief wetsuit.

Silfra snorkel excursie

Duikscholen IJsland

IJsland heeft meerdere duikscholen. Wij hebben enkele favorieten voor u verzameld.

Duiken of snorkelen met Dive.is

Dive.is biedt duik- en snorkel trips, van één tot tien dagen. Bij Dive.is kunt u verschillende PADI-cursus volgen om duikcertificaten te halen. Het team van Dive.is is professioneel en vriendelijk.

Dive.is

Duiken of snorkelen met Scuba Iceland

Bij deze duikschool kunt u terecht voor mooie duik en snorkel excursies, en voor PADI duikcursussen. Het team van Scuba Iceland bestaat voornamelijk uit IJslandse duikexperts, maar er zit ook één Belg in het team.

Scuba.is

Duiken met Magmadive

Magmadive bestaat uit een klein, ervaren team dat u de mooiste duikplekken op IJsland kan laten zien. De duikschool biedt verschillende duiktours aan, van een duik in de Silfra kloof tot een tweedaagse tour naar de Westman eilanden en de vulkaan Eyjafjallajokull.

Magmadive.is